Bienvenue dans la nouvelle boutique en ligne de Faits sur le potager et conseils sur le potager

Livraison gratuite aux Pays-Bas et en Belgique à partir de 50 €*

Nous envoyons les petites plantes du lundi au mercredi afin qu'elles ne restent pas par la poste pendant le week-end. En savoir plus dans notre FAQ.

Kweekgids voor olifanten knoflook (reuzenknoflook)

Kweekgids voor olifanten knoflook (reuzenknoflook)

Zelfs als doorgewinterde moestuinier geloof je je eigen ogen niet als je je eerste bol uit de grond haalt. Olifantenknoflook kweken is niet zo moeilijk. Zeker als je deze kweekgids gelezen hebt.

Olifantenknoflook, ook bekend als reuzenknoflook of met een Latijnse naam Allium ampeloprasum var. ampeloprasum, is een unieke knoflooksoort. Ze staat bekend om grote bollen met een milde maar toch complexe smaak. Deze knoflook is niet alleen een heerlijke toevoeging aan je gerechten, maar ook relatief eenvoudig te kweken. In deze kweekgids leer je alles wat je moet weten over het succesvol kweken van olifantenknoflook.

Bodemvereisten

Olifantenknoflook houdt van goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal. Het is aangewezen om de grond vóór de uitplant te verbeteren met compost of goed verteerde mest. De pH-waarde van de grond ligt best tussen de 6.0 en 7.0 wat in de meeste tuinen het geval is.

Licht en Temperatuur

Olifantenknoflook gedijt het beste op een zonnige locatie. Kies een plekje in je moestuin met minstens 6 tot 8 uur zonlicht per dag . Deze knoflooksoort is winterhard en kan goed tegen de (vrieskou), wat betekent dat het mogelijk is om te planten in het vroege voorjaar of de herfst.

Teeltperiode

Je kunt deze look het beste in de herfst of vroeg in het jaar planten. Je kunt de oogst verwachten in de vroege zomer. Plantte je in de herfst dan kun je nog grotere bollen olifantenlook verwachten.

Plantinstructies
  1. Kies de tenen: Gebruik grote, gezonde tenen look voor de beste resultaten. Vermijd kleine of beschadigde teentjes.

  2. Diepte en afstand: Plant de losse tenen ongeveer 10-15 cm diep met een afstand van 20-30 cm tussen de tenen. 

  3. Organisch materiaal: Voeg wat mulch toe na het planten om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te minimaliseren.

Water geven

Olifantenknoflook heeft een constante vochtigheid nodig. Zeker tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de grond nooit te droog aanvoelt. Vermijd wel dat je teveel water geeft. Te veel water kan leiden tot wortelrot.

Onkruid- en Plaagbestrijding

Hou het gebied rond de look onkruidvrij. Onkruid kan concurreren om voedingsstoffen en water. Daarnaast moeten plagen zoals luizen en trips in de gaten worden gehouden. Gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen.

Olifantenknoflook oogsten

Olifantenknoflook is klaar om te oogsten als de bladeren geel worden (ongeveer 3-4 maanden na het planten). Lift de bollen voorzichtig met een tuinvork en trek ze uit de grond. Je dag kan niet meer stuk. Laat de geoogste bollen drogen in een goed geventileerde ruimte, buiten direct zonlicht.

Olifantenknoflook bewaren

Bewaar de gedroogde bollen op een koele, droge plek. Zorg ervoor dat er steeds lucht bij kan. Stop ze niet in een gesloten zak. Ik bewaar ze samen met de uien en sjalotten in stapelbare oogstbakken met ventilatiegaatjes.

Tot slot : stuk voor stuk topgerechten

Met deze kweekgids ben je goed voorbereid om olifantenknoflook in je tuin te kweken. Het vereist enige aandacht, maar met de juiste omstandigheden en aandacht breng je smaakbommen binnen in je keuken. Gebruik in de keuken evenveel teentjes olifanten knoflook als je gewone look zou gebruiken. Door de zachtere smaak komt dat op hetzelfde neer. Veel succes en geniet van de heerlijke gerechten die je het jaar rond kunt maken met je eigen gekweekte olifantenknoflook!

À propos du blogueur

Je suis Merel, copropriétaire de Plukkers.com. Je vis à Heeswijk-Dinther avec mon mari Ruud. En 2018, nous avons acheté cette maison en raison du magnifique terrain de 5000 m² qui l'accompagnait. Ce qui était autrefois un pâturage stérile avec des vaches est aujourd'hui une oasis de biodiversité. Nous avons un potager et un jardin de cueillette, mais la majeure partie est constituée d'une forêt vivrière et de rangées pleines de petits fruits. Tout dans notre jardin est comestible, pour nous ou pour les autres animaux. J'aimerais vous emmener dans mon univers plein de loisirs créatifs. Parce qu'il n'y a rien de plus amusant que de fabriquer et de créer soi-même.